Accountants gedwongen tot terugtocht

2 juli, 2013 (12:24)

De Nederlandse accountantskantoren die het mkb bedienen, hebben het moeilijk. Dit komt vanwege de slechte economie, maar ook kritische klanten (die o.a. ook het nut en de noodzaak van ondersteuning door een duur accountantskantoor aan de kaak stellen) en digitalisering van werkprocessen spelen een rol. Hierdoor worden de omzet en de werkgelegenheid onder druk gezet. In sommige gevallen voldoen kantoren niet meer aan de bankconvenanten. Tevens is er spanning met uittredende partners over de waardering van goodwill.

Omzet inleveren

Uit de jaarcijfers van een aantal mkb kantoren blijkt dat er een forse omzet ingeleverd wordt. Een voorbeeld hiervan is de Flynth Groep, de fusiecombinatie van de kantoren Flynth en Gibo. In 2012 heeft Flynth een verlies van 6 miljoen euro geleden. In 2011 was het verlies 7 miljoen euro. Vanwege de slechte gang van zaken heeft het kantoor niet kunnen voldoen aan zijn afspraken met Rabobank. Inmiddels zijn er nieuwe afspraken gemaakt volgens bestuursvoorzitter Wim Schipper.

Net als Flynth, is Accon AVM in de agrarische sector en het mkb actief. Ook Accon AVM moest in 2012 fors omzet inleveren. Het kantoor slaagde er echter in de kosten snel te laten dalen waardoor de nettowinst naar 1,3 miljoen euro steeg.

Waarde accountantskantoren onder druk

Fou-Khan Tsang van Alfa Accountants is van mening dat de sector zich in een ‘perfecte storm’ bevindt. De slechte economie leidt tot faillissementen van klanten en zet bedrijven ertoe aan scherper op hun accountantskosten te letten. Daarnaast speelt de automatisering een grote rol. Het verdienmodel van de accountantskantoren is op uren maal tarief gebaseerd. Als er steeds minder mensen aan het werk gezet worden, gaat er iets mis.

Verder wijst Tsang er op dat vanwege de genoemde redenen, ook de waarde van de accountantskantoren onder druk gezet worden. Dit leidt tot problemen wanneer partners vertrekken of met pensioen gaan en de eerder betaalde goodwill opeisen.