De FOR verdwijnt, wat nu?

8 november, 2022 (17:45)

De opbouw van de fiscale oudedagsreserve (FOR) voor ondernemers voor de inkomstenbelasting stopt per 1 januari 2023. Je kunt de opgebouwde oudedagsreserve laten staan of in een ander pensioenproduct onderbrengen. Voor nieuwe pensioenopbouw heb je ook een aantal keuzes. Bedenk hoe je pensioen op wilt bouwen, want met alleen AOW kom je misschien niet rond.

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve (FOR) geldt voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit zijn ondernemers in een eenmanszaak, vof, maatschap en cv. Ongeveer eenderde van de ondernemers in deze groep gebruikt deze regeling.

De FOR heet dan wel oudedagsreserve, maar is toch geen pensioen. Bij sparen voor je pensioen zet je geld opzij voor je oude dag. De FOR is niets meer dan een uitstel van belasting op een deel van de winst van je bedrijf, dat je uiteindelijk meestal belastingvoordeel oplevert. Je kunt dit onbelaste deel van de winst apart zetten op een geblokkeerde bankspaarrekening of een lijfrente kopen. Het is niet verplicht. In de praktijk gebruiken veel ondernemers het geld in hun onderneming.

Dit verandert er

Vanaf 1 januari 2023 kun je geen nieuwe FOR meer opbouwen. Als je al een FOR hebt opgebouwd, kun je dit bedrag gewoon laten staan. Het bedrag dat je al hebt opgebouwd en de voorwaarden voor dat bedrag blijven hetzelfde. Je kunt geen nieuwe bedragen meer toevoegen. Kijk zo snel mogelijk naar alternatieven voor pensioenopbouw.

Aflossen bestaande FOR

Het opgebouwde bedrag mag blijven staan, maar je kunt je FOR ook aflossen en gebruiken voor de aankoop van een lijfrente of banksparen. Het is een manier om je pensioengeld veilig te stellen. Zo heb je geen onverwachte belastingschuld op het moment dat je pensioen ingaat.

De premie voor lijfrente en banksparen is fiscaal aftrekbaar. De FOR-belasting en de aftrekpost voor lijfrente of banksparen vallen tegen elkaar weg in de belastingaangifte. Vanaf 1 januari 2023 zijn de voorwaarden ook gunstiger.

Los je je FOR af maar doe je er verder niets mee, dan wordt het vrijgekomen FOR bedrag opgeteld bij je inkomen van dat jaar. Je betaalt er inkomstenbelasting over. Let op dat je dat geld ook echt beschikbaar hebt. Dan kun je de aanslag meteen betalen en krijg je geen belastingschuld.

Soorten pensioenvoorzieningen

Je kunt als ondernemer op een aantal manieren een pensioen opbouwen naast je AOW. Of extra pensioen als je al bij een verplicht pensioenfonds aangesloten bent. Je kunt zelf sparen of beleggen, banksparen of een pensioenproduct kopen bij een verzekeraar of andere aanbieder.

Schakel eventueel hulp in van een onafhankelijk financieel adviseur of pensioenadviseur. Of vergelijk zelf producten en spaarmethoden met elkaar zodat je inzicht krijgt in het rendement. Hieronder vind je een aantal alternatieve spaarmanieren voor je pensioen. Je kunt ze ook met elkaar combineren, dat kan meer rendement en flexibiliteit bieden.

1. Privé sparen of beleggen

Als je privé spaart, dan is een deel vrijgesteld van belasting. Dat heet het heffingsvrij vermogen. Wat daarboven zit wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Een nadeel van privé sparen is dat bij een lage rente je vermogen nauwelijks groeit. Spaarbeleggen heeft meer risico, maar levert op de lange termijn mogelijk hogere rendementen op.

2. Banksparen of fiscaal pensioensparen

Het bedrag dat je hierbij maandelijks aan pensioen spaart mag je tot een bepaald maximumbedrag als aftrekpost opgeven. Over het saldo van je bankspaarrekening betaal je geen belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Je mag zelf de start van de periodieke uitkeringen bepalen. Dat mag tot uiterlijk vijf jaar na de AOW-leeftijd van de rekeninghouder. Tot dan staat het geld vast.

3. Sparen via een commerciële pensioenaanbieder

Commerciële aanbieders, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, bieden onder andere lijfrentes, een koopsompolis en zzp-pensioenen aan. Bij een zzp-pensioen is de inleg ook meteen een buffer bij arbeidsongeschiktheid. Want als je arbeidsongeschikt raakt, kun je je zzp-pensioen laten uitkeren om van te leven.

Zorg voor pensioenopbouw

Ben je nog niet begonnen met pensioen opbouwen? Bereken of alleen AOW voldoende is om je levensstijl na je pensionering te kunnen voortzetten. Daarbij maakt je leeftijd niet uit. Hoe eerder je begint, hoe gemakkelijker het is om een pensioen bij elkaar te sparen waar je later goed van kunt rondkomen. Of zelfs eerder van met pensioen kunt gaan.

Meer weten over je pensioenopbouw?

In het KVK Geldboek, hoofdstuk 6.6, lees je meer over pensioenen voor ondernemers. Wil je weten wat je tot nu toe hebt opgebouwd aan pensioen? Ga dan naar Mijnpensioenoverzicht.nl.