Mkb dupe door ontbreken bank-concurrentie
De drie grote banken in Nederland hebben het onderling erg goed geregeld. ABN Amro, ING en Rabobank concurreren nauwelijks met elkaar en dat leidt tot te hoge kosten voor leningen aan het mkb, constateert de kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Recent concludeerde De Nederlandsche Bank al dat de drie Nederlandse grootbanken een wel erg dominante positie hebben in Nederland. Daardoor is er weinig concurrentie en dat maakt bijvoorbeeld hypotheken in Nederland onnodig duur.In Nederland is het mkb vrijwel volledig afhankelijk van bankleningen. En de markt voor bankkredieten wordt beheerst door ABN Amro, ING en de Rabobank.
Winstmarge
En die strijden niet bepaald op leven en dood om de klant, constateert de ACM. Dat blijkt uit de winstmarge die banken op de leningen zetten. Die is de afgelopen jaren met 0,65 procent gestegen. Meer concurrentie zou daarom welkom zijn. Maar dat is moeilijk, omdat de grote drie zo’n dominante positie hebben. Dat vergroot de kans dat de banken stilzwijgende afspraken maken om de markt te verdelen en niet met elkaar te gaan concurreren.
Om meer concurrentie te krijgen zouden de toelatingseisen voor nieuwkomers moeten worden verlaagd, zegt de ACM. Daarnaast moet het voor bedrijven gemakkelijker worden van bank te wisselen. Het mkb moet zelf ook meer doen. De meeste ondernemers vragen alleen een offerte op bij hun huisbank. Maar shoppen loont, want dat leidt tot concurrentie. MichaĆ«l van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland is het eens met de kritiek. ,,Kredieten zijn duur, zo voelen ondernemers dat. Meer concurrentie is hard nodig. Het moet kleine banken gemakkelijker worden gemaakt toe te treden.”
De banken vinden de kritiek te zwaar. Ze bezweren dat er geen afspraken zijn om de markt te verdelen. En dat de winstmarge is verhoogd, klopt ook niet. ,,Dat de marge op leningen is verhoogd, wil niet zeggen dat er meer winst wordt gemaakt,” zegt een woordvoerder van de Rabobank. ,,Veel leningen aan het mkb waren juist verlieslatend de laatste jaren, dus een verhoging van de marge is logisch.” De verliezen op de mkb-leningen waren ook de aanleiding voor Deutsche Bank en SNS om de markt te verlaten. Als de markt verbetert, komt er meer concurrentie, zo verwachten de banken.