Belastingdienst en (omsteden) camera’s…

21 september, 2018 (13:19)

Elke auto op de weg wordt straks heel precies bekeken door de Belastingdienst. Miljoenen foto’s van automobilisten stromen vanaf komend jaar maandelijks bij de dienst binnen, op jacht naar een kleine groep ontduikers van de motorrijtuigenbelasting.

Dat staat in de Prinsjesdagstukken, enigszins weggestopt in het wetsvoorstel ‘Overige Fiscale Maatregelen’.

De Belastingdienst mikt er op het systeem al vanaf 1 januari 2019 werkend te hebben. Het nummerbord van elke automobilist op de openbare weg wordt gescand. De fiscus krijgt dan al die miljoenen foto’s om te bepalen of de motorrijtuigenbelasting goed is betaald.

Belastingdienst is watching you

Voor 2017 maakte de Belastingdienst al gebruik van de camerabeelden. Maar de Hoge Raad floot de Belastingdienst toen terug. Er was namelijk geen wettelijke basis voor het verzamelen en verwerken van de camerabeelden. Die wettelijke basis gaat er nu dus wel komen, staat in het Belastingplan 2019.

Heel precies houdt het plan in dat het kenteken, de locatie, de datum en het tijdstip waarop de foto gemaakt is, door de Belastingdienst mag worden verzameld en verwerkt. Daarvoor kan de Belastingdienst onder andere gebruik gaan maken van de snelwegcamera’s van de politie. Die kom je tegenwoordig overal tegen, in totaal hangen er in Nederland al zo’n 800.

Bovendien krijgt de Belastingdienst zelf ook nog vier eigen camera’s in auto’s om mee te kunnen controleren.

10 miljoen euro extra inkomsten

De Belastingdienst denkt met de maatregel zo’n 10 miljoen euro per jaar binnen te halen. De groep overtreders zijn met name mensen die onterecht met een groen kenteken (handelaarskenteken) rondrijden, of die hun auto hebben laten schorsen voor de motorrijtuigenbelasting omdat ze er zogenaamd niet meer mee rijden, maar er toch mee de weg op gaan.

Eerder – in 2016, toen de Belastingdienst ook al even fotografeerde – gaf de dienst aan dat ze wel 1000 overtreders per maand hoopten te betrappen. Destijds verzamelde de dienst 130 miljoen foto’s met slechts 43 camera’s. Nu gaat dat dus naar 800 camera’s, bijna twintig keer zo veel.