Heffingskorting verdwijnt eigen risico hoge inkomens blijft

5 september, 2013 (15:25)

De algemene heffingskorting van 2.001 euro verdwijnt voor de hoge inkomens. Het verdwijnen van de korting komt in plaats van het inkomensafhankelijk eigen risico voor de zorgverzekering. Dat bevestigen Haagse bronnen, zo melden RTL Nieuws en de NOS.

Hoge inkomens

Het gaat om mensen die meer dan 55.991 euro bruto per jaar verdienen. Waarschijnlijk wordt de heffingskorting in stapjes teruggebracht.

Inkomensafhankelijke eigen risico

Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro). De coalitie ziet af van het inkomensafhankelijke eigen risico, omdat de uitvoering lastig is. Zorgverzekeraars zouden namelijk inzage moeten hebben in het loon van de verzekerden om de hoogte van de premie te bepalen. Het besluit wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Algemene heffingskorting schrappen

Het eigen risico blijft dus 350 euro per jaar. Wel zal het worden aangepast aan de inflatie. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep.

Bezuinigingen

De plannen van het kabinet voor 2014 komen officieel op Prinsjesdag pas naar buiten. Dan moet precies duidelijk worden hoe premier Mark Rutte 6 miljard euro aan bezuinigingen wil doorvoeren. Veel van de maatregelen zijn inmiddels echter al bekend of uitgelekt.