Hervorming ontslagrecht

12 juni, 2014 (18:12)

Vanaf 1 juli volgend jaar wordt het makkelijker en goedkoper werknemers te ontslaan. De Eerste Kamer heeft dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel ‘Wet Werk en Zekerheid’ van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Ontslaan

Het wetsvoorstel houdt in dat de procedure om iemand te ontslaan eenvoudiger wordt. Nu zijn er twee procedures: een via uitkeringsinstantie UWV, en een via de kantonrechter. Die laatste mogelijkheid verdwijnt. Procedures zullen daardoor minder tijd en geld kosten. De ontslagbescherming wordt door de wet niet aangetast.

Ook de WW gaat door de wet op de schop: vanaf 1 januari 2016 wordt de door de overheid betaalde uitkering teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. In cao’s kunnen sociale partners daarvan afwijken. Verder bevat het wetsvoorstel maatregelen om de positie van flexwerkers te versterken.

Asscher is blij met de brede steun voor zijn ingrijpende wet. Vorige week stelde hij de wet nog deels uit naar 1 januari 2015. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks stemden dinsdag voor.

Wijzigingen

Per 1 januari 2015

  • Concurrentiebeding niet langer toegestaan bij contract bepaalde tijd.
  • Aanzegtermijn van één maand bij contract van bepaalde tijd van zes maanden of langer
  • Proeftijd bij tijdelijk contract van een half jaar verboden
  • Doorbetalen oproepkrachten, beperken nul-urencontracten

Per 1 juli 2015

  • Ketenbepaling bij vierde arbeidsovereenkomst of na twee jaar een vast contract: drie maanden uit diensttreding om opnieuw te beginnen wordt verlengd 6 maanden.
  • UWV wordt standaard ontslagroute
  • Transitievergoeding ipv ontslagvergoeding

Per 1 januari 2016

  • WW-duur wordt afgebouwd in stapjes.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het positief dat het ontslagrecht ,,eenvoudiger, goedkoper en meer voorspelbaar” wordt. FNV-voorzitter Ton Heerts zegt dat de ontslagbescherming nu ,,eenvoudiger en eerlijker” wordt. Heerts noemt het verder positief dat flexwerkers door de wet al na 2 jaar een vaste baan aangeboden moeten krijgen. Nu is dat nog na 3 jaar.