Verdien je investering in duurzame energie snel terug

13 mei, 2022 (07:04)

De hoge energieprijzen zorgen dat investeren in duurzame energie nog meer loont. Wist je bijvoorbeeld dat je de kosten voor ledverlichting al binnen tweeënhalf jaar terugverdient? Ook een investering in zonnepanelen, isolatie of warmtepomp is in veel gevallen de moeite, tijd en het geld waard. In dit artikel lees je alles over terugverdientijden van deze duurzame energiebronnen.

Sinds de zomer van 2021 zijn de gasprijzen verdubbeld en stroom is zelfs drie keer zo duur geworden. Alle energie die je kunt besparen levert dus direct een flink voordeel op. “Er is helaas wel een keerzijde”, vertelt Sven Ringelberg, energie-expert van simpelsubsidie.nl. Hij helpt gemeenten en woningcorporaties met energie besparen. “In de huidige markt is veel vraag naar energiebesparende producten zoals isolatie en warmtepompen. Hierdoor is een materiaaltekort ontstaan. Producten worden daarom duurder en het leveren en plaatsen ervan loopt enorme vertraging op tot wel twaalf maanden.

Verduurzamen is ondanks de hogere materiaalkosten en langere levertijden nog steeds interessant, want je profiteert de volledige levensduur van je investering in lagere energiekosten.Energie besparen als zzp’erBepaalde subsidies en fiscale voordelen gelden alleen voor ondernemers met een eigen pand. Als je zzp’er bent en vanuit huis werkt kun je mogelijk gebruikmaken van consumentensubsidies.

In dit artikel lees je meer over de terugverdientijd van:

Ledverlichting

Investeren in ledverlichting loont. Ledverlichting is duurder in aanschaf dan halogeen, maar verbruikt een stuk minder energie. Na ongeveer tweeënhalf jaar ben je met led al goedkoper uit. Wachten op een specialist is niet nodig, het vervangen van je verlichting kun je in de meeste gevallen zelf doen. Overstappen op ledverlichting levert je dus een snelle besparing op.

Hiernaast bespaar je ook nog eens flink wat materiaal. Een ledlamp gaat gemiddeld vijftien jaar mee, terwijl de levensduur van een gloeilamp negen jaar is en die van een halogeenpeertje vijf jaar. Led is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.Energie besparen als je een pand huurtHuur je een pand? In de wet is niet vastgelegd of de huurder of verhuurder verantwoordelijk is voor energiebesparende maatregelen. Ga in gesprek met de verhuurder als je het pand dat je huurt wilt verduurzamen en bekijk samen wat jullie kunnen doen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder, en dat is niet vreemd. Met de huidige stijgende energieprijzen verdien je volgens Ringelberg je investering in zakelijke zonnepanelen in zeven tot tien jaar jaar terug. Zonnepanelen gaan twintig tot vijfentwintig jaar mee, dus na het terugverdienen van je investering profiteer je er nog jarenlang van. Onderzoek vooraf goed de staat van je pand. Ringelberg ziet vaak problemen ontstaan met de constructie van het dak. “Veel daken kunnen het extra gewicht van zonnepanelen niet dragen. Kijk in die situatie of je eerst de dakisolatie kunt optimaliseren waarbij je meteen de draagconstructie van je dak verbetert.”

De overheid stimuleert bedrijven om te investeren in zonnepanelen met verschillende subsidies en fiscale voordelen. Zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) waarbij je 125 euro per kW piekvermogen krijgt. Door slim combineren kun je met subsidies veel geld besparen. Een energieadviseur kan je hierover informeren.

Warmtepomp

Is je pand goed geïsoleerd? Dan is een warmtepomp een interessante investering en een duurzaam alternatief voor een traditionele cv-ketel. “Heeft je kantoorpand geen energielabel A, kies dan voor een hybride warmtepomp. Hiermee bespaar je direct flink op je gasverbruik”, tipt Ringelberg. “Je ziet dit ook meteen terug in je energieverbruik en je kunt je investering binnen acht tot tien jaar terugverdienen.”

Er zijn momenteel lange levertijden voor warmtepompen. “Als je nu een warmtepomp bestelt moet je rekening houden met twaalf maanden levertijd. Sommige partijen nemen zelfs geen aanvragen meer in behandeling”, stelt Ringelberg.

Isolatie

Goede isolatie is belangrijk in je bedrijfspand. Hoe beter je de warmte of koelte binnen je pand houdt, hoe lager de energiekosten. Wist je bijvoorbeeld dat energiekosten tot wel 30% lager zijn bij een goed geïsoleerd pand?

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op en verdwijnt door een slecht geïsoleerd dak naar buiten. Je dak goed isoleren scheelt 30% energieverlies. En je verdient je investering binnen vijf tot tien jaar terug. Je kunt kiezen uit verschillende isolatiematerialen, zoals PIR, PUR en glaswol. Dakisolatie kost tussen de 80 en 240 euro per m2. Een energieadviseur kan je informeren over wat voor jouw bedrijfspand de beste keuze is.

Spouwmuurisolatie

Heb je een bedrijfspand van voor 1980, dan is je spouwmuur mogelijk niet geïsoleerd. Het gebouw verliest dan 25% energie via de muren. Een spouwmuur laten isoleren is een relatief eenvoudige ingreep. Een specialist blaast via kleine gaten in de buitenmuur isolatiemateriaal de spouwmuur in. Daarna worden de gaten gedicht. Zo heb je binnen een paar uur en minimale overlast een goed geïsoleerde buitenmuur.

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de vijftien en vijfentwintig euro per m2, afhankelijk van het materiaal wat je kiest. Je verdient deze investering binnen vijf jaar terug.

Glasisolatie

13% van de warmte in je pand gaat verloren via je ramen. Vervang daarom je dubbel glas door hoogrendementsglas. HR++ glas isoleert een stuk beter dan standaard dubbel glas en laat je plaatsen in bestaande kozijnen. HR++ glas kost gemiddeld 125 euro per m2 en levert een besparing van 25 m3 gas per vierkante meter per jaar op.

Zijn je kozijnen toe aan vervanging? Laat dan HR+++ glas plaatsen. Dit driedubbele glas isoleert nog beter dan HR++ glas, maar past alleen in nieuwe kozijnen. HR+++ glas is met 190 euro per m2 flink duurder dan HR++ glas, maar je bespaart hier 29 m3 gas mee per m2 glas. Je verdient je investering in hoogrendementsglas gemiddeld binnen zeven jaar terug.

Vloerisolatie

Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor een comfortabele werkplek, en scheelt tot 10% energieverlies. Probeer isolatie direct onder de vloer aan te brengen, dat levert je het meeste voordeel op. Als dit niet mogelijk is kun je de isolatie ook op de bodem van de kruipruimte laten plaatsen. Dit is wel minder efficiënt en energiebesparend. Vloerisolatie kost gemiddeld 25 euro per m2, en de terugverdientijd ligt tussen de vijf tot acht jaar.Heb je een kantoorpand? Kijk dan of je moet voldoen aan de energiebesparingsplicht.