Verruiming boetevrij aflossen bij banken

8 oktober, 2013 (12:35)

Banken komen langzamerhand in beweging. Klanten bij ABN Amro kunnen voortaan een groot deel van de hypotheek  boetevrij aflossen. Dat kan tot aan de meest actuele WOZ-waarde van de  woning. De regeling is beschikbaar voor alle klanten met een ‘onder  water’ hypotheek en beperkt zich niet tot schenkingen, heeft de bank  woensdag bekendgemaakt.

25 procent

Op dit moment staat ongeveer 25 procent van de hypotheekklanten van  ABN Amro onder water. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is  dan de hypotheekschuld. ,,Door extra af te lossen komt het  hypotheekbedrag meer in verhouding tot de waarde van de woning waardoor  de kans op restschuld kleiner wordt of verdwijnt”, aldus de bank.

Rabobank maakte eerder op de dag bekend de boeterente af te zullen  schaffen voor klanten die hun hypotheek versneld willen aflossen met een  fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro. Daarmee volgt Rabobank  het voorbeeld van SNS Bank. ABN Amro gaat een stap verder, maar alleen  bij mensen van wie de hypotheek onder water staat.

Rabobank en SNS

Zowel Rabobank als SNS stelt klanten in staat met een eenmalige  vrijstelling de gehele schenking zonder extra kosten in te zetten om de  bestaande hypotheek (deels) af te lossen. De uitzondering op de  bestaande regeling duurt, net als de regeling van de overheid, tot 1  januari 2015.

ING

ING zegt zich te beraden op de fiscale regeling. ,,We hebben er nog geen  besluit over genomen en kijken naar wat de consequenties zijn voor ING  en voor onze klanten”, zegt een woordvoerder. Eerder liet de staatsbank  weten de boeterente te zullen handhaven omdat, verklaarde de bank toen,  het een vergoeding is voor de gemiste rente-inkomsten door het  vroegtijdig terugbrengen van de lening.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën drong er eerder op aan bij de  banken om het voorbeeld van SNS Bank te volgen en geen boeterente meer  te rekenen als mensen met het geld uit een schenking een fors deel van  hun hypotheek vervroegd willen aflossen.