Zonnepanelen 15% goedkoper door gunstige belasting

7 januari, 2014 (16:00)

Zonnepanelen zijn voor consumenten bijna vijftien procent goedkoper geworden door nieuwe belastingregels.

Door de nieuwe btw-regels levert de aankoop van zonnepanelen net zo veel geld op als een spaarrekening met 7 procent rente. Dit blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Consumenten die zonnepanelen kopen kunnen de btw op aanschaf en installatie nu terugvragen van de Belastingdienst. Op de aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1440 wattpiek) à € 2.900 levert teruggave van de btw ruim € 400 op. De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dus ook consumenten die na 20 juni zonnepanelen hebben laten installeren kunnen van de nieuwe regels profiteren.

Btw terugvragen hoeft niet per se moeilijk te zijn. Er zijn op internet allerlei bedrijfjes die aanbieden om de teruggave voor 100 tot 150 euro te regelen. “Maar het terugvragen van de btw is zo eenvoudig, dat een consument dat goed zelf kan doen,” zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Het terugvragen van de btw is niet moeilijker dan het aanvragen van de subsidie op zonnepanelen, die tot augustus 2013 beschikbaar was.

Particulieren

In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan btw-aangifte doen, maar in de praktijk hoeven particulieren, die geen administratieve stappen willen zetten, niets te doen. Als de Belastingdienst niets verneemt, krijgt de particulier automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor ‘kleine ondernemers’. In de praktijk vallen alle particulieren onder die regeling.
Particulieren die hun btw terug willen vragen, moeten wél administratieve stappen zetten. Ze kunnen een verzoek doen om na teruggave verdere ontheffing te krijgen van btw-aangifte. In de toekomst kan de huidige kortingsmogelijkheid verdwijnen, aangezien er op dit moment op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels.