Zwartspaarders winnen rechtszaak tegen Belastingdienst

3 februari, 2015 (14:19)

De Belastingdienst heeft een rechtszaak tegen Nederlandse zwartspaarders verloren. De Nederlandse belatingontduikers hoeven geen belasting te betalen over hun spaargeld op geheime Luxemburgse spaarrekeningen.

Omdat de fiscus de naam van een tipgever van een bestand met de geheime tegoeden niet wil vrijgeven, heeft het gerechtshof de spaarders in het gelijk gesteld. De fiscus had informatie gekregen van een anonieme tipgever, die voor de informatie betaald kreeg van de overheid. Het Hof in Arnhem heeft de belastingaanslagen nu vernietigd.

Luxemburg
De zaak bij het Hof gaat over een (overleden) zwartspaarder die er een rekening op nahield in Luxemburg. De man had volgens de Belastingdienst in 1996 ruim een miljoen gulden op een rekening van een Luxemburgse bank had staan, de erfgenamen werden aangepakt.

De naam van deze zwartspaarder kwam van een lijst die aan ministerie van Financiën door een anonieme tipgever is overhandigd. De fiscus wil de naam van de tipgever niet prijsgeven. De betrouwbaarheid van de lijst is gebleken uit het feit dat 61 van de 69 namen van de lijst daadwerkelijk een rekening in Luxemburg hadden.

De Belastingdienst gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen het vonnis van het gerechtshof, liet een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdag weten. De Belastingdienst vindt het vonnis teleurstellend, te meer omdat het er nu op lijkt dat de naam van een tipgever belangrijker is dan de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking.

Naam vrijgeven
“Het hof heeft nu geoordeeld dat ook de naam van de tipgever vrijgegeven moet worden, om de betrouwbaarheid van de lijst te toetsen. Daarmee lijkt het vrijgeven van de naam belangrijker geworden dan het heffen van belasting bij mensen die hun spaargeld voor ons verborgen houden. Dat betreuren wij. We zullen dan ook tegen deze uitspraak van het Hof in cassatie bij de Hoge Raad.”