Belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2019

4 december, 2018 (09:13)

Als ondernemer krijg je vanaf 1 januari 2019 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil je weten wat er voor jou als zzp’er verandert? We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor je op een rij gezet.

1. Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven

Het kabinet wil het belastingstelsel makkelijker maken. Het stelsel wordt daarom vanaf 2019 stap voor stap aangepast. Per 1 januari 2019 wijzigen de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting (inkomsten uit werk en woning). Dit is een aanloop naar 2021, want dan zijn er nog maar 2 belastingschijven in box 1.

Lees meer over de wetswijziging:
Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven

2. Laag btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Werk jij als zelfstandige in bijvoorbeeld de horeca, agro, recreatie, sport, cultuur, bouw of retail? Of als schoenmaker, kleermaker of kapper? Dan mag jij factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op je prijsstelling, administratie en btw-aangifte. Bereid je daarom alvast goed voor.

Lees meer over de wetswijziging:
Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

3. Soort voucher of cadeaubon bepalend voor moment btw afdracht

Tot 2019 is de verkoop van cadeaubonnen en vouchers nog vrijgesteld van btw. Vanaf 1 januari 2019 is het soort voucher of cadeaubon bepalend voor het moment waarop btw afgedragen moet worden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

Cadeaubonnen en vouchers voor enkelvoudig gebruik

Dit zijn bijvoorbeeld toegangskaarten en vervoersbewijzen. Het is duidelijk waar de levering of dienst plaatsvindt, wie het levert en wat het btw-tarief is. Je draagt de btw af bij de verkoop van de cadeaubon of voucher.

Cadeaubonnen en vouchers voor meervoudig gebruik

Dit zijn bonnen die op verschillende plekken ingeleverd kunnen worden. Het is bij verkoop nog niet duidelijk welke goederen of diensten afgenomen worden, wie ze levert en welk btw-tarief van toepassing is. Je draagt de btw af bij het verzilveren van de cadeaubon of voucher.

Lees meer over de wetswijziging

4. Aanscherping meldcode kindermishandeling

De meldcode voor slachtoffers van ernstige kindermishandeling en huiselijk geweld wordt aangescherpt. Ben jij een professional die werkt met gezinnen, kinderen of volwassenen in bijvoorbeeld de kinderopvang of zorg? Dan ben je vanaf 1 januari 2019 verplicht Veilig Thuis te informeren als je kindermishandeling of huiselijk geweld constateert. Start je zelf een hulptraject bij vermoedens van kindermishandeling? Dan moet je dit bij Veilig Thuis laten registreren.

Lees meer over de wetswijziging:
Aanscherping meldcode kindermishandeling

5. Gedeeltelijke bijtelling van 22% voor elektrische auto’s duurder dan 50.000 euro

Koop of lease je in 2019 een elektrische auto voor je zaak. En ga je daar ook privé in rijden? Dan geldt voor auto’s met een catalogusprijs tot 50.000 euro een bijtelling van 4%. Ligt de catalogusprijs van je elektrische auto daarboven? Dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven die 50.000 euro.