Kosten restschuld worden aftrekbaar

8 november, 2012 (16:32)

Huiseigenaren die hun woning met verlies verkopen kunnen vanaf volgend jaar de rente en kosten voor een lening waarmee ze de restschuld voldoen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken.  Dat hebben minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris  Frans Weekers van Financiën woensdag voorgesteld aan de Tweede Kamer.

Tijdelijke regeling

Het gaat om restschulden die zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017. Om in  aanmerking te komen voor de aftrek, hoeft niet te worden  afgelost. Het  is wel aantrekkelijk om af te lossen, omdat de aftrek  maar 5 jaar geldt. De regeling staat ook open voor huiseigenaren die na verkoop bijvoorbeeld gaan huren noch is vereist dat een nieuwe woning wordt gekocht.

Reactie VEH

Volgens de Vereniging Eigen Huis staat 1 op de 6 koophuizen momenteel ‘onder water’. “De restschuld is over het  algemeen 35.000 euro groot. Het is voor  veel mensen niet mogelijk die  schuld binnen 5 jaar in zijn geheel terug  te betalen. De rente die je  daarna aan de bank betaalt, komt helemaal  voor je eigen rekening en is  dus niet meer aftrekbaar. Die rente is  iets hoger dan je normaal  gesproken betaalt. Daarom is het volgens ons  een oplossing voor de  eerste 5 jaar, maar niet voor langere periode,” zegt een  woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

Kosten

Het kabinet maakt in  2014 ongeveer 1 miljoen euro vrij om de nieuwe regels te kunnen  uitvoeren, in de jaren daarna is dat telkens 2 miljoen euro. Volgens Blok en Weekers is het belangrijk om de regels aan te passen om de  doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen. Mensen die verwachten met  een restschuld te blijven zitten, besluiten vaak om niet te verhuizen.