Onbelastbare reiskostenvergoeding afgeschaft

3 mei, 2012 (17:02)

De belastingvrije reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer wordt geheel afgeschaft. Volgens de Kamerfracties CDA, VVD, D66, Groen Links en de ChristenUnie levert dat niet alleen bijna 2 miljard euro op, het leidt ook tot vermindering van de milieu- en filedruk.

De afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding is een maatregel uit het bezuinigingspakket. Werknemers krijgen niet langer een onbelaste vergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor de reiskosten die ze maken.

Overdrachtsbelasting
Met het begrotingsakkoord hopen de Kamerfracties dat mensen dichter bij hun werk gaan wonen. De overdrachtsbelasting op woningen wordt verlaagd tot 2 procent. Het akkoord meldt dat ‘de maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s. Dit bevordert dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen en vermindert de milieu- en filedruk.’
 
Openbaar vervoer
De maatregel geldt overigens niet alleen voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten, maar ook voor de reiskosten voor openbaar vervoer. Het is nog onduidelijk wanneer de bezuinigingsmaatregel ingaat.