AFM geeft falende accountants opnieuw een dreun

25 september, 2014 (12:40)

De vier grootste accountantskantoren van ons land zijn opnieuw zwaar door het ijs gezakt na een kwaliteitstoets van de financiële waakhond AFM. Dat blijkt uit een vernietigende rapportage die vanmiddag door de AFM is gepresenteerd.

Vooral KPMG scoort slecht, maar ook Deloitte, EY en PwC doen hun werk niet goed. De AFM spreekt van „structurele tekortkomingen” en eist „fundamentele verbeteringen”. De waakhond heeft nog niet bekend gemaakt of de vier accountantsreuzen ook boetes krijgt opgelegd.

Onvoldoende

De AFM heeft bij elk van de vier accountantsorganisaties tien wettelijke controles uit de periode 2012 – 2013 beoordeeld, zo maakt de waakhond bekend. Het aantal ’onvoldoende’ wettelijke controles bedraagt vier bij Deloitte, drie bij EY, zeven bij KPMG en vier bij PwC. In totaal heeft de AFM de kwaliteit van achttien van de veertig (45%) beoordeelde wettelijke controles als ’onvoldoende’ aangemerkt. Dat is slechts een marginale verbetering ten opzichte van de vorige AFM-rapportage.

In deze wettelijke controles hebben de externe accountants naar het oordeel van de AFM onvoldoende en geen geschikte controle-informatie verkregen ter onderbouwing van de afgegeven controleverklaring. De controles zijn daarom onder de maat”, schrijft de AFM. De waakhond eist dan ook stevige maatregelen.

Afstand

Die komen er ook. Vanochtend maakte een speciale werkgroep al een reeks van maatregelen bekend. Zo wordt bestuur en toezicht van de accountantsreuzen op afstand geplaatst. De beloning van accountants wordt verder afhankelijk gemaakt van de kwaliteit van werkzaamheden.

KPMG-topman Jan Hommen noemt de AFM-rapportage ’zeer teleurstellend’. Maar volgens hem staat „het controlestelsel” van KPMG niet ter discussie. In plaats daarvan draait het hier om falende individuele partners. De topman die al fors heeft ingegrepen bij KPMG, heeft echter veel vertrouwen in de toekomst. Hij noemt de vanochtend gepresenteerde voorstellen ’gedegen’ en denkt dat ze voldoende basis vormen om het vertrouwen in de geplaagde beroepsgroep te herstellen.

Boetes

Hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer van Nyenrode plaatst echter kanttekeningen. ,,In feite zegt de AFM dat als de jaarrekening juist is, dat niet dankzij maar ondanks de accountants is. Dit soort falen kan zo maar een nieuwe affaire als bij Vestia veroorzaken, met alle schade van dien. Het zou logisch zijn als de AFM ondanks de beloofde beterschap toch boetes uitdeelt.” Ook twijfelt hij aan de effectiviteit van de eerder vandaag voorgestelde maatregelen. Die zouden te weinig impact kunnen hebben op de techniek van het accountantsvak. En juist die techniek is enorm verslonsd.