‘Schenking nog na dit jaar te gebruiken

10 oktober, 2014 (16:11)

De verruimde schenkingsvrijstelling (tot 100.000 euro) voor besteding aan de woning die eind dit jaar afloopt, kan nog gebruikt worden voor huizen die na dit jaar worden gekocht. Daarop wijst Netwerk Notarissen, een landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland, vandaag.

De notarisorganisatie doelt daarbij op zogenoemde klushuizen. De wet eist vreemd genoeg niet dat je op het moment van de schenking al een huis hebt, wanneer je het geld besteedt aan de verbouwing van het nog te kopen huis, zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld. ‘Er staat alleen in de wet dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. De ontvangers van deze schenking moeten dus in 2015 of 2016 op zoek naar een klushuis.’

Notarissen krijgen de laatste weken veel vragen binnen van mensen die op de valreep gebruik willen maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. Het kabinet liet in augustus weten dat de populaire crisismaatregel niet wordt verlengd.

Haast
Mensen die aanspraak willen maken op de fiscaal voordelige regeling voor de aanschaf van een woning of voor het aflossen van een hypotheek, zullen daarom haast moeten maken. De stukken moeten dan uiterlijk 31 december rond zijn, aldus Netwerk Notarissen.

Eerder werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar zeker 50.000 keer gebruik is gemaakt van de verruimde schenkingsvrijstelling. Het kabinet was vooraf uitgegaan van ‘slechts’ 20.000 mensen.