Europees Hof: Ook schijnzelfstandige heeft recht op vakantiedagen

30 november, 2017 (12:28)

Een zzp’er die jarenlang als schijnzelfstandige werkt, heeft ook recht op de vakantiedagen die bij het werknemerschap horen.

Dat oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie woensdag in een door een Britse zzp’er aangespannen zaak. De uitspraak zet de deur open voor schijnzelfstandige zzp’ers in de hele EU om een vergoeding voor misgelopen vakantiedagen van hun (ex-)opdrachtgevers te eisen.

De zzp’er in kwestie, Conley King, werkte van 1999 tot 2012 als ramenverkoper voor The Sash Window Workshop in Bracknell. Omdat hij op commissiebasis ramen verkocht, kreeg hij al die jaren geen vakantiedagen. Bij zijn vertrek in 2012 besloot hij zijn ex-opdrachtgever aan te klagen. King, die zichzelf beschouwde als schijnzelfstandige, vond dat hij recht had op een vergoeding omdat hij nooit vakantiedagen had gekregen.

Een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk oordeelde dat King inderdaad als schijnzelfstandige had gewerkt. Na meerdere beroepen belandde de zaak bij het Europese Hof van Justitie. Dat oordeelt nu dat de voormalig ramenverkoper recht heeft op een vergoeding voor de niet toegekende vakantiedagen. Ontneemt een bedrijf een van zijn werknemers jarenlang het recht betaalde vakantiedagen op te nemen, dan heeft dat financiƫle gevolgen, besluit het Hof.

‘Baanbrekend’, noemt arbeidsrechtadvocaat Eva Traag van advocatenkantoor Dirkzwager de Europese uitspraak. ‘Ook voor Nederlandse schijnzelfstandigen is dit vonnis van betekenis.’ Volgens Traag is het opvallend dat het Hof oordeelt dat de vakantiedagen die nepzelfstandigen op deze manier zijn misgelopen niet kunnen vervallen. ‘In Nederland vervallen vakantiedagen zes maanden na het jaar waarin ze zijn toegekend.