TVL: tegemoetkoming vaste lasten

6 juli, 2022 (07:02)

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een financiƫle tegemoetkoming van de overheid. De TVL helpt bij het betalen van vaste lasten zoals huur, verzekeringen en leasecontracten. Vanaf 7 juni 2022 kun je een TVL-startersregeling aanvragen. Hiervoor komen mkb-ondernemers in aanmerking die hun onderneming tussen 30 juni 2020 en 1 oktober 2021 hebben ingeschreven bij KVK. Je vraagt de TVL-startersregeling aan voor 2 augustus 2022, 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

TVL-startersregeling

Status

De TVL-startersregeling is bedoeld voor startende mkb-ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 en/of het eerste kwartaal van 2022 financieel zijn geraakt door de coronamaatregelen. Controleer met de mkb-toets of je mkb-ondernemer bent.

Ondernemers met omzetverlies door de coronamaatregelen konden vanaf juni 2020 gebruik maken van de TVL-regeling. De laatste TVL-periode voor niet-starters sloot op 31 maart 2022.

Inhoud regeling

TVL helpt om vaste kosten te betalen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten vallen hier buiten. Je vind de voorwaarden voor het aanvragen van de TVL-startersregeling op de website van RVO.

Aanvragen

De TVL-startersregeling vraag je aan bij RVO tot en met dinsdag 2 augustus 2022, 17:00 uur.

Vaststelling TVL

Na afloop van een subsidieperiode voor TVL ontvang je van RVO een verzoek tot vaststelling. Vaststelling is belangrijk. Bij de vaststelling wordt de definitieve subsidie berekend op basis van de werkelijke omzet. Wanneer je dit niet op tijd doorgeeft wordt de omzet ambtshalve vastgesteld. Dit betekent dat je omzet wordt vastgesteld op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. Dit kan nadelig voor je zijn.

Heb je TVL Q2 2021 gekregen? Geef dan voor 20 juli 2022 je werkelijke omzet door. Hiervoor heb je van RVO een vaststellingsverzoek ontvangen. Op de website van RVO vind je voor welke datum je jouw werkelijke omzet moet doorgeven voor het definitief vaststellen van TVL Q3 2021, TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022.

Terugbetalen TVL

Teveel voorschot ontvangen? RVO biedt verschillende betalingsregelingen. Een betalingsregeling op maat afspreken is ook mogelijk.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de beslissing van RVO over het terugbetalen van TVL? Je kunt hiertegen bezwaar maken. Als je bezwaar wordt afgewezen dan kun je beroep aantekenen. In bezwaar of beroep gaan lijkt een lastig traject, maar het kan succes hebben. In dit artikel lees je hoe het werkt.